Linalool


Linalool-ul este un alcool terpene care se regăsește în peste 200 de specii de plante, precum cele din familiile: Lamiaceae, Lauraceae (dafin, scorțișoară, palisandru), Rutaceae (citrice), dar și în mesteacăn.

Extrasul de Linalool din uleiuri naturale, esențiale, are  efect anti-stres, ajutând la obținerea unei stări de calm și la inducerea somnului.
Alte particularități ale Linalool sunt și proprietățile sale antiinflamatoare și antimicrobiene.

În afară de cosmetice, Linalool mai este folosit și pe post de intermediar chimic, intrând în formarea vitaminei E, dar și ca insecticid non-toxic pentru oameni și animale, împotriva muștelor, gândacilor, căpușelor și țânțarilor.

Linalool, la fel ca Limonene, nu este considerat alergen în forma sa pură, dar poate cauza reacții alergice sau sensibilitate atunci când se oxidează. Deși producătorii adaugă și alte ingrediente care să prevină sau să încetinească procesul de oxidare al acestui ingredient, tot se pot forma substanțe alergene datorate lui. În afara acestor reacții alergice, există studii care tratează subiectul apariției eczemei și psoriazisului facial datorită folosirii produselor care conțin Linalool oxidat.

Pentru a diminua șansele de oxidare ale acestui compus într-unul dintre produsele tale ține mereu cont de data de expirare de pe ambalaj,  ferește produsul de razele soarelui și închide bine capacul după fiecare utilizare.

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aromă pentru mâncare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restricționează folosirea acestui ingredient în parfumuri din cauza posibilității dezvoltării unei potențiale sensibilități.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substanțe alergene.

  • Akio Nakamura împreună cu colegii  de la University of Tokyo și T. Hasegawa Co., Ltd in Kawasaki, Japan susțin că au demonstrat o legătura directă între inhalarea de linalool și reducerea stresului, în timpul experimentelor de laborator pe șobolani.
  • Între 5-7% din persoanele pe care s-a testat produsul în Suedia au manifestat reacții alergice la acesta.
  • În forma sa inițială, proaspătă, s-a demonstrat că Linalool este un aliat împotriva cancerului (de ficat, la sân) și leucemiei.

Sursa.

În concluzie Lianool este un ingredient natural benefic. Bineînțeles sunt și părți negative… însă acestea  apar doar dacă Linalool-ul se oxidează… adică dacă nu urmăm intrucțiunile alea scrise cu mov 😀

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s