Arhive

Despre rimel… (1)

Un ochi frumos face tăcerea elocventă, un ochi binevoitor transformă contradicția într-un consimțământ, un ochi mânios deformează frumusețea. Aceste mici organe dau viață fiecărei părți a ființei noastre.

    Joseph Addison

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului și primul lucru pe care îl remarcăm la o persoană. Atrag atenția și impresionează prin culoare, formă și profunzime. De aceea femeile acordă o atenție deosebită machiajului ochilor încercând să le accentueze frumusețea naturală. Rimelul este probabil cel mai important produs în ritualul zilnic de machiere a acestora.

Dicționarul englez Collins definește termenul rimel in felul următor: ”o substanță cosmetică care înnegrește, curbează, colorează și îngroașă genele, aplicată cu o perie”.

Dicționarul Englez Oxford (OED) adaugă că ocazional, rimelul este folosit și pentru sprâncene.

Rimelul, sub forma cunoscută astăzi, a fost dezvoltat abia în secolul 19, de către chimistul Eugene Rimmel care a folosit nou inventata vaselină. Numele Rimmel a devenit sinonim cu produsul, traducând ”mascara” în Portugheză, Spaniolă, Greacă, Turcă, Română și Persană.

Peste oceanul Atlantic, aproximativ în aceeași perioadă, în 1913, T.L. Williams a creat o substanță similara pentru sora sa Maybel. Mai târziu, în 1917 T.L. Williams a pornit o afecere prin poștă prin care își vindea produsul, afacere care mai târziu urma să devina firma de cosmetice Maybelline.

Rimelul dezvoltat de aceștia doi consta într-un amestec de vaselină și praf de carbon. Deoarece aplicarea amestecului făcea, incontestabil, mizerie curând s-a dezvoltat o alternativă mai bună. În 1957, Helena Rubinstein a introdus pe piață tubul modern și periuța aplicatoare.

Evenimentele care au condus la îmbunătățirea Helenei Rubinstein au început în 1900, în Paris. Acolo, în capitala mondiala a modei rimelul a câștigat popularitate rapid, devenind ceva de uz comun. Elizabeth Arden și Helena Rubinstein, doi giganți în industria frumuseții americane s-au ținut la curent cu dezvoltarea produsului. Dupa primul război mondial, consumatorii americani au devenit nerăbdători după noi produse. Sesizând o oportunitate ambele au lansat propriile branduri de cosmetice care includeau și rimelul. Astfel a acesta a căpătat interes și respectabilitate din parte americanilor. Invenția aparatului foto a avut un rol important în promovarea rimelului în America. Filmele au redefinit standardele frumuseții și a sex appeal-ului, astfel actrițe foaimoase precum Theda Bara, Pola Negri, Clara Bow, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Bette Davis și Jean Harlow depindeau puternic de mascara în aparițiile lor fermecătoare, pe care femeile obișnuite au încercat să le imite.

Cererea crescândă pentru rimel a condus la dezvoltarea mai multor formule, prezente pe piața curentă. În ciuda multiplelor variante, toate formulele conțin aceleași elemente de bază: apă, pigmenți, uleiuri și ceruri. Pigmentarea pentru rimelul negru este similară cu cea utilizată de Egipteni și de femeile din epoca Victoriană. Totuși, în prezent, cenușa și funiginea sunt înlocuite cu negru de fum (pulbere compusă din particule de carbon fin divizate ). Derivații de gudron și cărbune sunt strict interziși de către FDA.

Anunțuri

Cum ne ferim de alergii?

La momentul actual pe piață există numeroase tipuri de produse cosmetice în componența cărora intră o varietate de ingrediente, însă pielea noastră nu poate suporta orice! Reacțiile alergice reprezintă mecanisme de apărare ale organismului împotriva substanțelor pe care nu le tolerează, se manifestă diferit și afectează în medie 15-20% din populație.

Acestea  se pot dezvolta chiar și după folosirea regulată a unui produs (de exemplu: vopseaua de păr). Asta nu înseamnă că produsul respectiv este de calitate proastă.

Produsele hipoalergenice sunt create pentru a reduce sau a minimiza riscul unei posibile alergii, la intrarea în contact cu substanțe iritante. Hipo înseamnă mai puțin, nu deloc.

Răspunsuri la întrebări frecvente…

Produsele hipoalergenice sunt mai bune?

Da. Sunt șanse mai mici ca produsele etichetate ca fiind hipoalergenice să cauzeze alergii decît alte produse cosmetice. Sunt mai blânde și mai sigure pentru piele decât produsele obișnuite.

Ce e de făcut în cazul unei alergii?

Oprește utilizarea tuturor produselor cosmetice. Când simptomele dispar, începe folosirea acestora pe rînd pentru a detecta care vă cauzează probleme. Dacă alergia nu dispare și simptomele persistă, atunci consultă un doctor.

Cît sunt de frecvente reacțiile alergice cauzate de produsele cosmetice?

Alergiile severe asociate unui anumit produs sunt foarte rare. Mai frecvente sunt însă reacțiile mai blânde (precum iritarea pielii) la un anumit ingredient din formula produsului. Nu uita că produsele care conțin mai multe ingrediente active, cum sunt serurile sau anumite creme de față, pot provoca ușoare mâncărimi și iritații după aplicare. Acest lucru este normal, indicând că aceste ingrediente acționează. Pentru evitarea acestor reacții îți recomandăm să folosești aceste produse la un interval de aproximativ 15 minute de la demachierea tenului.

7 sfaturi care te vor ajuta să previi potențialele reacții alergice la produsele cosmetice.

1. Citește lista de ingrediente de pe orice produs cosmetic. Dacă găsești un ingredient din cauza căruia în trecut ai făcut o alergie atunci nu îl achiziționa.(Dacă ai dubii în privința anumitor ingrediente și nu apar informații despre ele pe blog le poți solicita prin intermediul unui comentariu sau a unui email).

2. Ține evidența tuturor ingredientelor care îți provoacă reacții alergice și caută produsele cosmetice care nu le conțin.

3. Acordă o atenție deosebită machiajului. El stă în contact cu pielea timp îndelungat, așa că este esențial să te asiguri că produsele pe care le folosești sunt hipoalergenice.

4. Spală-te pe mâini și pe față înainte să te machiezi.

5. După folosirea produselor de machiaj, închide capacul și nu le depozita în locuri cu praf.

6. Nu ține produsele cosmetice în soare sau la temperaturi ridicate.

7. Curăță constant pensulele și aplicatoarele pentru machiaj.

Alergiile cosmetice pot fi tratate cu ajutorul cremelor și unguentelor pe bază de cortizon, hidrocortizon și hidrocortizon acetat. 

 

 

Peg-12 dimethicone

Peg-12 dimethicone  este un amestec de PEG și Dimethicone, un polimer pe bază de silicon folosit pentru a favoriza împrăștierea produsului.

În ciuda multor temeri în privința PEG-urilor, acesta este folosit în multe produse datorită multiplelor proprietăți. În produsele cosmetice acesta are următoarele funcții:

  • Agent de îngrijire a părului;
  • Agent de îngrijire a pielii;
  • Emolient;

Într-un studiu publicat în 2005 în Toxicology Journal intitulat ” Siguranța PEG-urilor și a derivaților lor în produsele cosmetice” s-a ajuns la concluzia că ”luând în considerație informațiile cunoscute legate de produs, precum și modul și mecanismul lui de acțiune, nu s-au identificat motive de îngrijorare în privința siguranței acestuia.”

Se spune că din cauza greutății moleculare mici este absorbit de piele în cantități reduse, prin urmare poate fi folosit în produsele cosmetice fără să atenteze la sănătatea consumatorului.

Peg-12 dimethicone este aprobat de CIR și FDA pentru uz, dar nu pe pielea cu leziuni!

Glicerina – esențială pentru sănătatea pielii tale!

Glicerina este cel mai simplu alcool trihidroxilic. Reprezintă un lichid siropos, incolor, dulce și solubil în apă. Se utilizează la obținerea nitroglicerinei, rășinilor sintetice, în tăbăcărie, la fabricarea hârtiei, în industria alimentară, în cosmetică și farmaceutică.

Glicerina este unul din ingredientele pe care-l regăsim fecvent pe spatele produselor cosmetice pe care le folosim. De ce se bucură de o largă apreciere?

Deoarece reprezintă un element important în procesul de menținere a sănătății pielii îndeplinind funcția de umectant, catifelant și elasticizant al acesteia.

Procesul de îmbătrânire a pielii este însoțit de diminuarea eficienței de autohidratare naturală. Glicerina asigură o hidratare corectă, stimulează metabolismul și schimburile celulare epidermice.

Pe lângă acestea glicerina mai are următoare funcții:

  • Previne uscarea excesivă sau evaporarea;
  • Ajută la dispersarea agenților gelificatori;
  • În creme, săpunuri și șampoane este folosită ca aditiv;
  • Are efect antiseptic și emolient;

Sfatul Avon: În perioada rece protejază-ți pielea folosind produse care conțin în compoziția lor acest ingredient.

Ingrediente 100% sănătoase!

Hibiscus sabdariffa este o plantă cu multiple proprietăți medicinale folosită în tratamentul scorbutului, în avitaminoze, în strările de convalescență și în cele de inflamație cronică. Are efect antiseptic și este utilizată ca dezinfectant avînd și capacitatea de a precipita impuritățile.

În produsele cosmetice extractul de hibiscus are următoarele proprietăți:

  • Este folosit ca anti-oxidant;
  • Inhibă degradarea elastinei;
  • Ajută la menținearea elasticității pielii;
  • Are efect anti-îmbătrânire și anti-celulită;

Rubus idaeus extract sau extractul din mlădițe de zmeur este un produs cu  multiple proprietăți medicinale.

În produsele cosmetice este prezent cu următoarele funcții:

  • Astrigent;
  • Keratolitic (agent terapeutic ce exfoliază stratul cornos al epidermei);
  • De nivelare;
  • Tonic;
  • Agent de protecție a pielii;

Hibiscus sabdariffa extract și rubus idaeus extract sunt ingrediente naturale care nu influiențează negativ pielea ta, dimpotrivă, o protejează!

Update! Mai jos aveți 2 rețete pe bază de extract de hibiscus care vă vor ajuta cu unele probleme ale scalpului.

1. Fierbeți un pumn de hibiscus într-un pahar de apă. După ce se răcește, strecurați lichidul apoi stoarceți o lămîie în soluție și aplicați pe scalp înainte de șamponare. Astfel veți scăpa de problema căderii părului  fără să urmați tratamente scumpe, de multe ori ineficiente.

2. Scapă de mătreață cu ajutorul următorului tratament naturist. Aveți nevoie de: 1 linguriță de uleiuri esențiale de hibiscus, rozmarin și salvie și 10 lingurițe de ulei de jojoba. Amestecați-le și aplicați-le pe scalp. După 15-20 de minute spălați-vă părul cu șampon.

O altă rețetă utilă o găsiți aici!  O s-o încerc și eu imediat ce adun toate ingredientele. Sper să fie la fel de ușor de realizat precum scrie acolo, altfel… 😀

Citronellol

Citronellol-ul este un ingredient utilizat la producerea parfumurilor, apare în mod natural și este produs de anumite plante cum ar fi uleiurile de trandafir (18-55%) și Pelargonium geraniums.

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aromă pentru adăugarea directă la mâncare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restricționează folosirea acestui ingredient în parfumuri din cauza posibilității dezvoltării unei potențiale sensibilități.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substanțe alergene.

Nu se consideră a fi toxic pentru mediu.

Alcohol Denat

Alcohol denat sau alcool denaturat reprezintă un amestec de etanol cu un agent denaturant. Are funcție de agent atispumant, astringent cosmetic, solvent și agent de scădere a vâscozității. De asemenea,  fucționează că agent antibacterial fiind folosit și ca conservant.

  • The Food and Drug Administration (FDA) include alcoolul în lista sa directă de substanțe considerate în general sigure.

Totuși în unele surse se menționează că în urma excesului poate cauza eczema sistematică, dermatită de contact și sensibilități chimice deoarece afectează bariera naturală de imunitate a pielii.

În cazult sprayurilor pentru păr produsul intră în contact cu pielea scalpului în cantități foarte mici, aproape inexistente, de aceea nu am considerat că prezintă un pericol pentru mine (folosesc unele produse de la Avon care conțin Alcohol Denat).

Nu știu, însă, efectul pe care l-ar avea asupra unei persoane cu pielea foarte sensibilă.  Dacă dorești să folosești unul din produsele Avon care conține acest ingredient  însă ai îndoieli, scrie-ne și un reprezentant Avon va veni la tine acasă pentru un test dermatologic. 🙂